Het bedrijf staat altijd op één…

Familiebedrijf

“De impact van een familiebedrijf, daar waar het familie- en organisatiesysteem samenkomen”

1910 was het jaar dat M. Koppe BV opgericht werd door de opa van mijn vader. In eerste instantie voor tuinonderhoud en de verkoop van tuinplanten. Dit groeide al snel uit tot een grote kwekerij in het centrum van Ermelo, waar de volgende generatie opstond om het stokje over te nemen. Jaren later verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie in Ermelo, een paar jaar later overleed mijn opa en werd mijn vader de opvolger. Vandaag de dag is hij nog steeds de DGA.  

Inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 3 vestigingen, waarvan een in Portugal en gespecialiseerd in Begonia vermeerdering en – veredeling.

Het bedrijf staat altijd op nummer een!

Ik weet dus niet anders toen ik opgroeide dat er altijd een bedrijf was. We woonden bij het bedrijf en het zal je niet verbazen dat mijn vader daar veelvuldig te vinden was. Mijn moeder moest naast de zorg voor mij en mijn broertje ook inspringen als het druk was. Het bedrijf stond op nummer 1. Voordeel was ook wel dat we financieel nooit grote zorgen hadden, maar het heeft ons allemaal ook zeker wat gekost. 

Het bedrijf staat ook nu voor mijn vader op de eerste plaats. Wat is daar toch de reden van; is een vraag die ik mijzelf vaak heb gesteld. 

Toen ik na 10 jaar elders te hebben gewerkt gevraagd werd door mijn vader om bij “de zaak” te komen werken om HR op te zetten was er maar een antwoord…. Ja natuurlijk. Mijn jongere broertje werkte er al een paar jaar en de droom van mijn vader was om samen te werken met zijn kinderen. 

Bizar hoe die loyaliteiten aan je gaan trekken en je eigenlijk geen nee kunt zeggen. Dat was ook helemaal niet in mij opgekomen eigenlijk. Ik voelde mij enorm vereerd dat ik door mijn vader werd gevraagd. Ik voelde mij gezien, iets waar ik naar snakte.   

Vol enthousiasme begon ik aan deze, bleek later, onmogelijk klus. Ik voelde mij daarnaast ook nog verantwoordelijk om de band tussen mijn vader en broertje beter te maken. De plek van de bemiddelaar en harmoniebrenger kende ik meer dan goed. Op die plek voelde ik mij nuttig en kon ik iets betekenen. 

Tot ik jaren later, letterlijk door een klap op mijn hoofd, wakker geschud werd. Toen begon de zoektocht naar mijzelf, wat was mijn plek in het leven en ook in het familiebedrijf? De patronen die zich herhaalde begon ik te herkennen. Bij mijn vader, broertje, de medewerkers en bij mijzelf.  Het was ook haast alsof ik mijzelf niet meer herkende. Eerder had ik leidinggevende en verantwoordelijke banen en was ik goed in staat mijn doelen te halen. Het leek wel of daar niets van over was, ik kwam niet daar waar ik wilde komen; het voelde alsof ik in een stroperige massa beland was. Dat frustreerde mij en dat maakte dat ik nog harder ging werken. Ik probeerde het in de bovenlaag allemaal op te lossen. 

Maar wat zich in de onderstroom afspeelt kun je niet in de bovenlaag oplossen, daarvoor moet je echt een laagje dieper gaan. En precies daar ging het schuren. Het was namelijk niet aan mij om daar keuzes in te maken.

De invloed van het familiesysteem is immens en helemaal als er ook een organisatiesysteem doorheen komt. 

Nu ik meer weet over hoe systeemdynamieken werken snap ik mijn ervaringen en gevoel veel beter. Dat is precies de reden dat het werken in een familiebedrijf, of je nu eigenaar, familie of medewerker bent echt anders is dan in een niet familiebedrijf. Uiteraard heeft het ook veel mooie kanten. Ze zijn vaak meer betrokken, schakelen sneller, hebben vaak meer een lange termijn focus en worden vaak meer vertrouwd dan een niet-familiebedrijf.  

In 2018, nadat ik er 4 jaar over had gedaan om die beslissing te nemen, was het mijn tijd om het familiebedrijf te verlaten. Ik heb het “Koppe” ondernemerschap meegenomen en het op mijn manier  vorm gegeven. Zo is Buro Koppeling ontstaan.

Ben je werkzaam in een familiebedrijf en wil je eens van gedachten wisselen hierover, ik vind het leuk om jouw verhaal te horen. Wie weet kan ik iets voor je beteken. Ik zie ernaar uit je te ontmoeten. 

Buro Koppeling

Blogt om meer verdieping te geven op onderwerpen als leiderschap, het familiebedrijf, de H van Human en paardencoaching. Heb jij een verzoekje? Een leuk idee voor een blog? Stuur Buro Koppeling een inspiratieberichtje! Wie weet beantwoorden we deze met een blog.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

U

Browse

Ladies & Gentlemen, houd de zaag scherp!

In dit blog gaat het over een stukje theorie/content dat me altijd is bijgebleven. Het bevat dan ook 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Want volgens management expert Stephen R. Covey is een effectieve leider, iemand die persoonlijk leiderschap beheerst. Als...

De band die ik met Olivio had was onbeschrijfelijk

Wat maakt een paard zo bijzonder?  Paardencoaching… je hoort er steeds vaker over. Als ik vertel wat ik doe krijg ik vaak de reactie: “oh dat wil ik ook altijd nog een keertje doen”, of “ paarden schijnen je erg te spiegelen hoorde ik” of “poeh, wel spannend hoor...

”Je moet gewoon lekker jezelf zijn joh”

Laatst liep ik in Amsterdam en hoorde iemand zeggen tegen een ander; “je moet gewoon jezelf zijn joh”. En op de en of andere manier gebeurde er iets bij mij. Jezelf zijn, tja, dat is makkelijk gezegd, hoeveel mensen hoor je dat niet zeggen. Goed bedoeld uiteraard,...

Tips, oefeningen & ervaringen in je mail…

Ook de nieuwsbrief ontvangen?

Zo nu en dan maak ik je blij met gratis content. Inspirerende verhalen, leuke recepten, mooie oefeningen om jou aan te moedigen dichterbij jezelf te komen. 

En, als je daar hulp nodig bij hebt sta ik graag voor je klaar.

Enjoy!