Mijn nieuwste e-book is nu te downloaden – Stop met Pleasen

De band die ik met Olivio had was onbeschrijfelijk

Paardencoaching

Wat maakt een paard zo bijzonder? 

Paardencoaching… je hoort er steeds vaker over. Als ik vertel wat ik doe krijg ik vaak de reactie: “oh dat wil ik ook altijd nog een keertje doen”, of “ paarden schijnen je erg te spiegelen hoorde ik” of “poeh, wel spannend hoor dat zo’n dier je kan doorgronden”. 

Het werken met dieren en in het bijzonder met paarden is dan ook erg in opkomst. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken naar het meetbare effect van wat een paard doet. Dit is terug te zien in de diverse toepassingen die het heeft, in therapievorm voor o.a.  kinderen met een beperking, voor leiderschap binnen teams en bij stress en burn-out klachten. 

Hoe het bij mij begon…

Opgegroeid pal naast een manege maakte dat ik het al snel voelde kriebelen. Na het behalen van mijn zwemdiploma mocht ik als 7-jarige eindelijk op paardrijden. De eerste 3 jaar manegelessen gevolgd en toen ik 10 jaar oud was gebeurde het; ik krijg mijn eigen pony, “Sparkles” heette ze. Ik was dolgelukkig! 

Daarna volgde Didi, Hip Hop en “Zwartje” die eigenlijk Olivio heette. Elke dag was in dan in de stallen te vinden om mijn paard te verzorgen en erop te rijden. Steeds weer voelde ik hoe mijn hoofd leeg werd als ik met mijn paard bezig was, hoe ik alles kon vergeten en echt “aanwezig” kon zijn in mijn lichaam. Toen Olivio geblesseerd raakte en Suse bijna werd geboren stopte het voor mij. 

Die band die ik met Olivio had was onbeschrijfelijk, hij liet mij altijd precies zien waar ik wat te doen had. Was ik gestresst of erg gehaast, dan wilde hij niets van mij weten. Ik moest eerst maar even ontspannen en daarna was ik welkom. Hoe hij mij altijd spiegelde als ik enorm zenuwachtig was voor een wedstrijd tot het totaal ontladen van de spanning als alles voorbij was. Hij was zo bijzonder en heeft mij zoveel over mijzelf geleerd. 

Een paard laat je in het hier en nu zijn, uit je hoofd en in je hart. 

Paarden zijn kuddedieren en willen dat het met het geheel goed gaat, dat is cruciaal voor hun veiligheid. Dus in verbinding met een mens voelen ze direct waar er “spanning” is, waar het niet stroomt. Zij willen jou laten weten waar je nog werk te doen hebt. 

Wat heb jij nog aan te kijken, wat mag je loslaten om bij je kern te komen? Door met een paard te werken kom je sneller en directer tot je authentieke zelf, ze winden er geen doekjes om en dat kan confronterend zijn. Daarnaast helpen ze je echt in energie om spanning af te voeren en dat voel je meteen! 

Ook kunnen we veel leren van paarden over leiderschap, paarden volgen enkel de leider waarbij ze voelen dat het “klopt”. Twijfel jij aan jezelf, draag je een masker in je leiderschap en neem jij niet echt je plek in? Dan zal dit te zien zijn bij het paard. Door je hoofd-hart-intuïtie in balans te brengen kan er op een natuurlijke manier leiderschap ontstaan. 

Als je hiermee aan de gang gaat en je dichter bij je eigen natuur kunt komen is dit direct merkbaar bij het paard. 

Ik kan er nog veel meer over schrijven, maar het zelf ervaren is het meest magisch. Zeker in combinatie met een systemisch vraagstuk maakt dit echt impact. Durf jij? 😉

Ervaring met paarden of paardrijden is trouwens niet noodzakelijk. We werken naast het paard. Er voor open staan is dat dan weer wel. Interesse? Plan een vrijblijvende kennismaking door te bellen/appen met 06-28846312 of te mailen naar lisanne@burokoppeling.nl of kijk eens op www.burokoppeling.nl

Buro Koppeling

Blogt om meer verdieping te geven op onderwerpen als leiderschap, het familiebedrijf, de H van Human en paardencoaching. Heb jij een verzoekje? Een leuk idee voor een blog? Stuur Buro Koppeling een inspiratieberichtje! Wie weet beantwoorden we deze met een blog.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

U

Browse

Ladies & Gentlemen, houd de zaag scherp!

In dit blog gaat het over een stukje theorie/content dat me altijd is bijgebleven. Het bevat dan ook 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Want volgens management expert Stephen R. Covey is een effectieve leider, iemand die persoonlijk leiderschap beheerst. Als...

”Je moet gewoon lekker jezelf zijn joh”

Laatst liep ik in Amsterdam en hoorde iemand zeggen tegen een ander; “je moet gewoon jezelf zijn joh”. En op de en of andere manier gebeurde er iets bij mij. Jezelf zijn, tja, dat is makkelijk gezegd, hoeveel mensen hoor je dat niet zeggen. Goed bedoeld uiteraard,...

De H van Human

Het werken met mensen is iets wat ik al mijn gehele carrière met veel plezier doe. Begonnen in de arbeidsbemiddeling en daarna in de HR gaan werken, met veel plezier en passie. (lees meer in mijn blog over het familiebedrijf)  Het blijft mij nog steeds boeien...

Tips, oefeningen & ervaringen in je mail…

Ook de nieuwsbrief ontvangen?

Zo nu en dan maak ik je blij met gratis content. Inspirerende verhalen, leuke recepten, mooie oefeningen om jou aan te moedigen dichterbij jezelf te komen. 

En, als je daar hulp nodig bij hebt sta ik graag voor je klaar.

Enjoy!